Een interview door Ria Goris
In het oosten is het dagelijkse kost: moeders die hun baby masseren, vriendinnen die elkaars schouders een ontspannende beurt geven. Bij ons beperkt het fysieke contact met anderen zich vaak tot een hand of zoen geven, of vrijen onder de lakens. Masseren en gemasseerd worden vormen een diep deugddoende uitbreiding van de contactmogelijkheden en zorgen voor een heerlijke ontspanning in gans ons lijf.
“Aanraking is even belangrijk als voedsel, lucht en liefde”, vertelt Geert Van Coillie. “Als fysiotherapeut was ik vertrouwd met het weldoende effect van een diepe spiermassage bij mensen met kwetsuren. Maar toen ik tijdens een reis in Nepal zag hoe alledaags en vanzelfsprekend mensen elkaar daar verzorgden door massages, besefte ik hoezeer wij in het westen die vanzelfsprekendheid verloren hadden. Ik ben me sindsdien gaan toeleggen op ontspannende massages en massageopleidingen. Ik ben blij te zien dat steeds meer mensen de weg naar een ontspannende, verzorgende, soms ook helende massage gevonden hebben.”
Hij ontwikkelde zijn eigen vorm van massage. Hoe ziet die eruit?
Geert: “De opbouw van mijn massage is eigenlijk heel eenvoudig en geïnspireerd op wat moeders spontaan doen met hun kinderen. Wat doet een moeder als vanzelfsprekend wanneer haar baby ziek is? Ze houdt het tegen haar schouder en maakt sussende, wiegende bewegingen. Ik begin een massage met zacht wiegende, schuddende, rollende en rekkende bewegingen. Dynamische massage heet dat. Wat doet een moeder als haar kind valt en zijn knietje bezeert? Ze strijkt over dat knietje. In een intuïtieve massage strijk ik over het lichaam met olie, en kneed het zodat alle spieren beroerd en ont-spannen worden. Wat doet een moeder nog soms als haar kind hoofd- of buikpijn heeft? Ze legt haar handen daar waar het pijn doet, en de pijn vermindert. In de polariteitsmassage leggen we de handen op bepaalde plaatsen, hoofd en buik bijvoorbeeld, waardoor de energie in het lichaam vrijer gaat stromen. Daarmee eindig ik gewoonlijk een massage. Voeg die drie grote vormen bij elkaar, en je hebt wat ik noem een Integratieve Massage. Naast ontspanning van het lichaam, geef ik evenveel aandacht aan de beleving van wie voor een massage komt. We zijn meer dan lichaam alleen. Ook onze emoties en onze ziel worden beroerd door een goede massage. ‘Integratief’ betekent voor mij niet alleen een combinatie van de drie vormen die ik net noemde, maar ook de hele mens een deugddoende ervaring geven, lichaam én geest.”
Een goede massage doet dus veel meer dan wat stramme spieren ontdooien. Ze ontspant lichaam en geest en zorgt voor een goede energiestroom in ons ganse lijf. Precies daardoor kan het gebeuren dat er van alles begint te tintelen in ons, dat we weer veel sterker voelen dat we een lichaam zijn. Het helpt moeheid en futloosheid op te lossen.
“We zitten vaak te veel in ons hoofd en te weinig in ons lichaam. Niets is heerlijker dan af en toe ont-hoofd te worden en de energie in ons lijf te voelen bruisen!” aldus Geert. Doordat een goede massage de bloedsomloop bevordert en gespannen spieren en zenuwen tot rust brengt, kunnen ook allerlei kwaaltjes als hoofdpijn, bloeddrukproblemen, slechte nachtrust, rugklachten, pijnlijke spieren en gewrichten erdoor verlicht worden. Tenslotte kan een massage mensen een diep gevoel van welbehagen geven, een totale relaxatie. Een resultaat van zowel de diepe spierontspanning als van de warme, respectvolle aanraking. “Massage is een woordeloos helen, een cadeautje aan onszelf”, zo vat Geert Van Coillie al deze deugden samen.
Dat klinkt heerlijk, maar hoe verloopt een bezoek aan een massagespecialist nu concreet? En moet je dan helemaal uit de kleren?
Geert: “Niets moet in een massage. Het gaat er in eerste plaats om dat mensen zich goed voelen en zich kunnen ontspannen. Het is belangrijk dat je mensen op voorhand duidelijk uitlegt wat er gaat gebeuren. Ik leg kort de drie technieken van massage uit en vertel dat mensen een warme doek over zich heen krijgen zo gauw ze op de massagetafel liggen. Om een ontspannende spiermassage met olie te kunnen geven, helpt het als er geen of zo weinig mogelijk kledingstukken in de weg zitten. Wanneer mensen vertrouwen voelen in diegene die hen masseert, is dat doorgaans geen probleem. Maar voor wie graag in de kleren blijft, is het zeker mogelijk een combinatie van een dynamische massage – wiegen, schudden, rekken – en een polariteitsmassage te doen. Ook dat werkt diep ontspannend, je kan de spieren dan alleen geen rechtstreekse beurt geven. De samenstelling van een massage is overigens voor iedereen een beetje anders, want ik probeer iedereen een op zijn lijf geschreven behandeling te geven. Je kunt een massage vergelijken met een cocktail, waarbij het dynamische gedeelte de whisky is, het werken met olie de crème de cacao en het sluitstuk, de polariteitsmassage, de champagne.
De eerste keer dat iemand komt, werk ik vooral met schudden, wiegen en rekken en geef ik een diepgaande massage met olie. Op het einde leg ik even mijn handen op enkele plaatsen om de energie vrijer te laten stromen. Wanneer je iemand beter leert kennen, merk je wel wat van toepassing is voor die persoon. Jij gaf bij de aanvang aan dat je schouders wat stram waren en je voeten kou hadden. Ik heb daar dan ook extra op gewerkt. Bij een massage is het heel belangrijk dat je je openstelt voor de woordeloze signalen van de persoon die je masseert. Jij gaf een diepe zucht wanneer ik je spieren op bepaalde plaatsen kneedde. Het vertelt me dat ik op een goed spoor zit. Integratieve Massage is meer dan techniek: ik verbind me met wie ik masseer, probeer aan te voelen wat deze persoon nodig heeft. Voor mij is massage als een energetische dans waarvan ik zelf ook geniet.”
Massage is toch wel een intiem gebeuren, want zowel lichaam als gevoel worden aangeraakt. Brengt dat niet veel naar boven bij mensen?
Geert: “Dat kan. In de eerste plaats is een massage bedoeld om te ontspannen en van te genieten. Maar het gebeurt soms dat emotionele blokkades in mensen beroerd worden, waardoor er allerlei gevoelens naar boven komen. Dat is volledig OK. Massage is geen therapie, maar het feit dat er ruimte is voor emoties kan op zich al helend werken. Het is overigens erg begrijpelijk dat massage gevoelens kan losmaken. Heel wat mensen werden als kinderen onvoldoende of met te weinig respect aangeraakt. Wie in sterke mate een tekort hieraan heeft ervaren, kan als volwassene zelfs een neiging tot depressie, isolatie of angst ontwikkelen. Massage geeft de mogelijkheid dit tekort wat in te halen. Het stilt de huidhonger en maakt mensen zacht, ontvankelijk en open. Iedereen heeft baat bij een ontspannende en respectvolle aanraking, maar voor wie emotioneel door een moeilijke periode gaat, kan massage een extra steuntje in de rug zijn. Alle uiterlijke franjes en schone schijn vallen weg, je kan opnieuw genieten van je sensibele lijf zoals je ooit op de wereld gekomen bent, in naakte puurheid. Het is voor veel mensen bevrijdend te ervaren dat sensueel contact niet gelijk hoeft te staan met erotisch contact. Mensen raken op een nieuwe wijze vertrouwd met hun lichaam, dat het vaak zwaar te verduren heeft. In feite is ons lichaam onze tempel. Van daaruit betreden we de wereld, en deze tempel verdient het om goed gesoigneerd te worden.”
Reden genoeg dus om onszelf eens te verwennen met een massage. Maar waar kun je daarvoor terecht?
Geert: “Zowel in Nederland als België bestaat een netwerk van Integratieve Masseurs. Mensen kunnen daar dus navraag doen. Zelf geef ik geen individuele massages meer, maar ik heb de voorbije twintig jaar zowat 600 mensen opgeleid. Ik geloof rotsvast dat de wereld een minder gestresseerde plek wordt indien meer mensen deze vorm van aanraken leren toepassen in hun leven.”